T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / MENEMEN - SABAHAT AKŞİRAY ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULU I. KADEME

okulumuzun tarihçesi

İnsan Dost İhsan Vakfı'nın (İDİV) Kamu yararına hizmet etmek üzere, dönemin İzmir Valisi Sayın Kutlu AKTAŞ' la yapılan görüşmeler sonucunda ve yine dönemin valisi Sayın Kutlu AKTAŞ' ın girişimleriyle " Otistik Çocuklara Eğitsel Tedavi ve Rehabilitasyon" sağlanması amacıyla merkezin yapılması gündeme gelmiştir.

Merkezin kurulmuş olduğu arazi 40000 metrekare olup İDİV tarafından Maliye Hazinesinden satın alınmıştır. Tesisin temeli 30.10.1994 yılında Devlet Bakanı Ali Şevki EREK' in katılımı ile atılmıştır. Binanın yapımı İDİV, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İzmir Valiliği ve İl Özel İdaresinin katkılarıyla tamamlanmıştır. Merkezin iç donanımı yine İDİV' in katkıları ile çeşitli yardım kuruluşları tarafından düzenlenmiştir.

Merkezimiz İzmir' e 40 km. uzaklıkta olup, şehrin gürültüsü ve karmaşasından uzak, doğayla iç içe bir yerleşke niteliğindedir. Dünyanın bir çok yerinde yapılan incelemeler sonucunda otistik çocukların özellikleri göz önünde bulundurularak, bu çocuklara hizmet veren merkezlerin, şehir merkezinden uzakta, sakin ve sessiz ortamlarda daha sağlıklı çalışıldığının tespit edilmesi üzerine ve İzmir İli merkezinde bu şartları sağlayacak bir mekanın bulunmaması dolayısı ile Emiralem Beldesi uygun görülmüştür. Merkez tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol doğrultusunda " Otistik Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi" olarak faaliyete geçmiş, Şubat 2001 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına devredilmesine kadar çalışmalarını bu alanda sürdürmüştür. Anayasanın 42. maddesinde yer alan "Hiç kimse eğitim – öğretim hakkından mahrum bırakılamaz" ibaresi doğrultusunda ve Milli Eğitim Bakanlığının " Otistik Çocuklar Eğitim Projesi" kapsamında, 2508 sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan yönetmelik uyarınca eğitim verilecek çocukların belirlenmesi için çalışmalar yapılmıştır. OÇEM çalışma ekibi İzmir İlinde toplam 450 otistik çocuğun eğitim çağında olduğunu saptamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Personelinden oluşan OÇEM çalışma ekibi 08.05.2001 tarihinden itibaren merkezde görev yapmaya başlamış, tespit edilen

çocukların performanslarını almış ve Otistik Çocuklar Eğitim Projesindeki kriterler

doğrultusunda kayıtları yapılmıştır. 08.05.2001 tarihinden itibaren İzmir Büyükşehir

Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucunda; İZBETON AŞ. Tarafından; Binanın iç ve dış cephe

onarımı yapılmış, yüzme havuzunun sağlıklı kullanılması için gerekli bakımı sağlanmıştır. 2011

yılında eğitimde yapılan 4+4+4 zorunlu eğitim değişikliğinden sonra eğitim kampüsü

içerisinde Sabahat Akşıray Özel Eğitim Uygulama Merkezi (ilkokul ve ortaokul), Sabahat

Akşıray Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Lise) ve Halk Eğitim Merkezi Yetişkin Kursları olmak

üzere 3 yaş ile 42 yaşları arasında 250 öğrenciye eğitim vermektedir…

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.12.2019 - Güncelleme: 14.03.2024 15:20 - Görüntülenme: 272
  Beğen | 0  kişi beğendi